Ιατρική κάνναβη με «άρωμα» Ισραήλ στην Κύπρο

Funding Platforms for Cannabis Investments
January 28, 2021
Cyprus Cannabis Association (CYCA)
April 7, 2021
Funding Platforms for Cannabis Investments
January 28, 2021
Cyprus Cannabis Association (CYCA)
April 7, 2021

«Ψήφο» εμπιστοσύνης πήρε από την κυπριακή Kυβέρνηση ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ιατρικών προϊόντων κάνναβης του Ισραήλ, η Panaxia, η οποία και είναι η εταιρεία που επιλέχθηκε να προμηθεύει με έλαια υψηλής ποιότητας με ιατρική κάνναβη τη χώρα μας.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας τους τελευταίους μήνες, οι συνομιλίες μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της Panaxia είχαν συνεχιστεί, και χθες η εταιρεία έλαβε την τελική έγκριση για άδειες εισαγωγής για τα προϊόντα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Panaxia θα εξάγει αρχικά δύο τύπους ιατρικού ελαίου κάνναβης σε διαφορετικές συγκεντρώσεις από τη σειρά premium, τα οποία παράγονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις EU-GMP και σύμφωνα με αυστηρά φαρμακευτικά πρότυπα. Στο μέλλον, θα εξεταστεί η επιλογή επέκτασης της γκάμας των προϊόντων. Ενδιαφέρον και ερωτήματα παρόλα αυτά προκαλεί η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας για εισαγωγή κάνναβης, όπως και ο τρόπος αλλά και τα κριτήρια βάσει των οποίων επελέγη η εν λόγω εταιρεία.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι κανονισμοί περί ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών (φαρμακευτική κάνναβη) εγκρίθηκαν στην Κύπρο από το 2019 αλλά ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Κύπρου από το 2016 έχει επιτρέψει τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς ενώ έχει επιτρέψει και στους ασθενείς να αγοράζουν ιατρικά προϊόντα κάνναβης απευθείας από τα φαρμακεία, υπό την προϋπόθεση της παρουσίασης ιατρικής συνταγής, μετά από έγκριση. Η κύρια ένδειξη για την οποία η ιατρική κάνναβη συνταγογραφείται στην Κύπρο είναι ο καρκίνος.

Η Panaxia Labs Israel Ltd. είναι δημόσια εταιρεία και είναι ο μεγαλύτερος Ισραηλινός κατασκευαστής και διανομέας εγχώριων προϊόντων κάνναβης και ο πρώτος που έλαβε την έγκριση του Ισραηλινού Υπουργείου Υγείας για την κατασκευή φαρμακευτικών προϊόντων με βάση την κάνναβη. Η εταιρεία κατασκευάζει πάνω από 30 φαρμακευτικά προϊόντα με βάση την κάνναβη.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Τι γίνεται με την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο
Το πράσινο φως είχε ανάψει το 2019 η Ολομέλεια της Βουλής η οποία και ψήφισε το νομικό πλαίσιο για την καλλιέργεια και διάθεση σπόρων κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς έρευνας, που προβλέπει την εισαγωγή σπόρων.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την κα Άντρια Ανδρέου Πρόεδρο του CYPRUS CANNABIS ASSOCIATION (CYCA) μας ανέφερε ότι οι άδειες για καλλιέργεια κάνναβης δεν έχουν ακόμα δοθεί και το όλο θέμα παραμένει στάσιμο λόγω του ότι ετοιμάζεται Γνωμάτευση από τη Γενική Εισαγγελία για το Υπουργείο Υγείας για κάποια νομικά ζητήματα. Αφού εκδοθεί η γνωμάτευση – όπως μας ανέφερε η κα Ανδρέου- τότε θα προχωρήσει το όλο θέμα. Σε αναμονή επίσης βρίσκονται- όπως μας τόνισε- και οι επενδυτές.

Παράλληλα, η κα Ανδρέου μας ανέφερε ότι έχει αρκετούς μήνες και πάρα πολύ καιρό που αναμένεται αυτή η Γνωμάτευση από τη Γενική Εισαγγελία ενώ δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στις προσπάθειες που έγιναν.

Τι ψηφίστηκε
Το 2019 οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ που είχαν υπερψηφιστεί, είχαν αυξήσει το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την έκδοση άδειας παραγωγού κάνναβης από τις 15.000, που προέβλεπε ο κατατεθείς κανονισμός, στο μισό εκατομμύριο και του ετήσιου τέλους για την άδεια παραγωγού από τις 2.000 που προέβλεπε ο κανονισμός στις 30.000 ευρώ. Επίσης με τροπολογία του ΔΗΚΟ αυξήθηκε και ο αριθμός των αδειών από 2 που προέβλεπε ο κανονισμός σε 3.

Το πλαίσιο που είχε ψηφιστεί το 2019 τροποποιούσε τον περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμο, ώστε να εισαχθούν σε αυτόν πρόνοιες που να επιτρέπουν τη ρύθμιση με κανονισμούς της εισαγωγής στη Δημοκρατία σπόρων κάνναβης και φυτών κάνναβης, καθώς και την επιβολή τελών αδειοδότησης και διοικητικών κυρώσεων, σε περίπτωση παραβίασης προνοιών των κανονισμών που θα εκδοθούν δυνάμει αυτού και ψηφίστηκε με 31 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον.

Περαιτέρω ψηφίστηκαν οι περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Φαρμακευτική Κάνναβη) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2019 που ρυθμίζουν την καλλιέργεια, την παραγωγή, την εισαγωγή και την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και τη χρήση της για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για ιατρικούς σκοπούς, για την προετοιμασία γαληνικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία για ιατρική χρήση ή την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και τη διαδικασία δωρεάν παροχής φαρμακευτικής κάνναβης στους δικαιούχους πάσχοντες ασθενείς.